Bedre indeklima på Bergsøy skole i Norge

– Vi har et helt andet indeklima nu Decentral ventilation har givet gode resultater på Bergsøy skole, afdeling Borga i Fosnavåg, Norge. Det fastslår Philipp Kessler-Myking, projektleder i ejendomsavdelingen i Herøy kommune.
Herøy skole

Kommunen er «en perle ude ved havet på Sunnmøre» med både store og små øer, deriblandt den kendte fugleø Runde. Grundskolen på Bergsøya består af to bygninger, hvor den ene er fra 1957 med tidstypiske løsninger: Frisk luft ind fra vinduerne, og mekanisk afkast. Det betød – ikke overraskende – dårligt indeklima.

- Vi gennemførte en ganske grundig kortlægning i samarbejde med bedriftshelsetjenesten. Det viste sig at vi havde så uacceptable CO2-niveauer på op til 1700 ppm, fortæller Kessler-Myking.

En praktisk og rimelig løsning

Så noget måtte gøres med ventilationssystemet. Kommunen valgte at satse på en decentral rum-for-rum løsning med ventilationsanlæg fra Airmaster.

- Det var den mest rimelige ventilationsløsning, og den var praktisk mulig at gennemføre. Du løser behovet i eksisterende rum, og behøver ikke areal til teknikrum, pointerer Kessler-Myking. Brandsikring er enklere og selve installationen får meget hurtigere end en traditionel løsning med central ventilationsanlæg.

Behovsstyrer efter CO2

Ialt er ni klasselokaler i bygningen, som huser 5, 6 og 7 klasse udstyret med decentrale ventilationsanlæg. Hvert enkelt anlæg behovsstyres ud fra CO2-niveau. Ventilationsanlæggene har været i drift siden før sommeren 2018, og ændringer i indeklimaet var hurtigt mærkbare.

Vi har et helt andet indeklima nu, det er ikke til at lægge skjul på. Ventilationsanlæggene registrerer CO2-niveauet «24/7» og kører trinløst op og ned, alt efter behov. Det er vældig godt, siger Kessler-Myking.

Kessler-Myking

– Ventilationsanlæggene registrerer CO2-nivauet «24/7» og de kører trinløst op og ned, alt efter behov, forklarer Philipp Kessler-Myking.

Bedre lydforhold med systemloft

På grund af krævende lydforhold, samt hængende lysarmaturer, som kunne gå hen og skabe problemer for ventilationen, fik klasseværelserne systemlofter, da ventilationen skulle opgraderes.

– Det nye loft med integreret lys har en jævn overflade, og giver dermed gode arbejdsvilkår for ventilationen. Herudover skaber det meget bedre indeklima i forhold til lyd, og det mærker brugerne, siger Kessler-Myking.

Lysarmaturerne blev udskiftet til behovsstyret LED-belysning, som har givet meget bedre lysforhold.  

En fordel med jævne overflader

Luften som sendes ud fra ventilationsanlægget langs loftet bør ikke møde for mange forhindringer på vejen, hvis undertrykket (Coanda-effekten) skal opretholdes. Derfor var det en stor fordel at de gamle lysarmaturer på Bergsøy skole blev udskiftet, så ny LED-belysning og systemloft kom ind sammen med ventilationsanlæggene.

– Kommunens folk har været vældig praktiske og geniale til at finde gode løsninger, understreger Airmaster Norge. De har valgt en kombination af Airmaster AM 1000 ventilationsanlæg. Airmaster leverede også en cloud-baseret online styringsløsning (Airlinq Online). 

Varmegenvinding

Ventilationsanlæggene har indbygget modstrømsvarmevekslere. I efteråret 2018, hvor denne artikel er skrevet, var det endnu for tidligt at konkludere noget om hvor energieffektive de er i praksis.

- Desuden var målet først og fremmest et bedre indeklima, pointerer Kessler-Myking. Det ville være forkert at snakke om lavt energiforbrug, når der ikke var ventilation i forvejen. Og at spare energi på bekostning af indeklima, og ikke mindst læringsmiljø, ville være forkert.

FAKTA:
Decentrale ventilationsanlæg fra Airmaster

Ventilationsanlæggene findes i en række størrelser og varianter som lofthængt, væghængt og gulvstående med forskellige muligheder for luftindtag og afkast.

Ventilationsanlæggene placeres først og fremmest ved ydervægge. Uden kanaler har vi ikke noget ekstra trykfald, og da SFP-faktoren for alle Airmaster ventilationsanlæg er under 1,0.

Anlæggene har modstrømsvarmevekslere, som kan give 85% varmegenvinding. Løsninger for at håndtere eventuel kondens og isdannelse, er indbygget.

Klar til luftforandring

Hos Airmaster er vi ”decentrale” helt ind i sjælen. Fordi vi uden sammenligning kan skabe det bedste indeklima og dermed den bedste trivsel, når vi har føling med det enkelte rum og dets brugere – og fordi, vi har ambitioner om hele tiden at blive bedre til det, vi laver.

Tilmeld nyhedsbrev