Behovsstyret ventilation – nu også med TVOC-sensor

Nu bliver Airmasters CO2-sensor suppleret med en TVOC-sensor, så der er flere parametre at styre ventilationen efter.
Behovsstyring med TVOC sensor

Det, der for snart to år siden startede som et Realdaniastøttet projekt til forbedring af indeklima, har nu taget form i egenskab af en nyudviklet TVOC-sensor og ny måde at behovsstyre Airmaster ventilation på.  Det er derfor med stor fornøjelse at vi nu lancerer TVOC-behovsstyring til vores ventilationsanlæg. Sammen med den allerede kendte CO2-behovsstyring, kan den være med til at øge luftkvaliteten yderligere.

Forskning viser, at det ikke alene er CO2-koncentrationen, som forårsager koncentrationsbesvær, ubehag og lignende. Andre gasser, som for eksempel ethanol, acetone, eddikesyre, methanol og acetaldehyd – kaldet VOC’er (Volatile Organic Compounds) – har også en væsentlig påvirkning. VOC’er er let fordampelige organiske stoffer, der kan stamme fra for eksempel håndsprit, rengøringsmidler, byggematerialer, møbler, tæpper, kosmetik, printere m.m. Den nyudviklede TVOC-sensor tager hensyn til alle stoffer i kategorien VOC, derfor Total VOC.

God luftkvalitet er ikke kun et lavt CO2-niveau

Se, eller gense, vores indlæg på Energiforum 21Live.

"Den gode luftkvalitet afhænger af mange forskellige faktorer. Vi har med udvikling af TVOC-behovsstyring af Airmaster anlæg i et Realdania-støttet projekt opnået at kunne styre luftkvaliteten efter flere relevante faktorer. 

Hvornår er TVOC relevant?

TVOC-styring er relevant i sammenhænge, hvor menneskers tilstedeværelse og aktivitet ikke er den eneste grund til dårlig luftkvalitet.

Det kan f.eks være;

  • I lokaler med høj tilstedeværelse af hobbyprodukter, legetøj, puder og lignende som for eksempel i børnehaver og lignende
  • Hvor der er omgang med kemikalier som håndsprit, parfume og rengøringsmidler, eller ved processer hvor der indgår for eksempel limning og maling
  • I printerrum og lignende
  • Bygningsmaterialer og inventar kan afgive VOC’er, hvilket kan have betydning for luftkvaliteten selvom personbelastningen er lav
CO2 og TVOC koncentrationer

forklaring ppm ppb

Målinger af CO2 og TVOC koncentrationer på biblioteket

At CO2 og TVOC-koncentrationerne ikke nødvendigvis følges ad, ses tydeligt på dette eksempel fra et bibliotek.

CO2-niveauet stiger og falder i takt med antal besøgende på biblioteket (den blå graf). Printeraktivitet ved 11.00 tiden forårsager en pludselig og kraftig stigning i TVOC-koncentrationen (den orange graf). Normalt ville vi ikke vide hvilken type VOC’er der bliver registreret, men her ved vi at der er tale om en printer.

Når ventilationsanlægget er behovsstyret af både CO2-sensor og TVOC-sensor, så er det den værste måling, der styrer luftmængden. 

Klar til luftforandring

Hos Airmaster er vi ”decentrale” helt ind i sjælen. Fordi vi uden sammenligning kan skabe det bedste indeklima og dermed den bedste trivsel, når vi har føling med det enkelte rum og dets brugere – og fordi, vi har ambitioner om hele tiden at blive bedre til det, vi laver.

Tilmeld nyhedsbrev