Spring til hovedindhold
Bedre indeklima på skoler med decentral ventilation

Kreativ med ventilationen i Turnhout børnehave

Bedre indeklima på skoler med decentral ventilation
Det faktum at Airmasters decentrale ventilationsløsninger ikke kræver kanalføring, er en umådelig stor fordel både teknisk og økonomisk. Men det er ikke det eneste; der er også mulighed for kontrol af CO2-niveauet i hvert enkelt rum på en meget enkel facon.

Steiner skolens nye børnehave i Turnhout udstråler Rudolf Steiner’s filosofi i alle henseender. Den enestående bygning giver med sin organiske træfacade det perfekte udtryk af åbenhed og kreativitet, der fanger opmærksomheden og inviterer til at blive udforsket.

”Velkommen” er det visuelle keyword. Den mindre synlige, men ikke mindre vigtig fordel, er komfort. Den skyldes til dels det decentrale ventilationssystem fra Airmaster, der konstant sørger for optimal luftkvalitet i børnehaven.

Design af børnehaven

Bedre indeklima på skoler med decentral ventilation

Design af børnehaven ved Michaëlschool blev udført af Avora Arkitekterne, og implementeret af POPP AERT Arkitekterne. Avora Arkitekterne arbejdede intensivt sammen med fem lærer og fem forældre. Det centrale i designprocessen var at skabe et attraktivt og hyggeligt miljø. Resultatet er en bygning, der på afgørende vis bryder med det traditionelle, kedelige image, der er typisk for de fleste skoler.

Alene træfacaderne og de organiske former, er exceptionelle for denne type bygninger. Men også indendørs er der anderledes med L-formede klasseværelser og kurvede lofter.

”Den nye bygning var nødvendig for at kunne huse det hastigt voksende antal elever i vores Steiner skole”, siger Sigurd Borghs, skoledirektør for skolen. ”Der var stadig plads på denne forhenværende fabriksgrund til at kunne bygge separate lokaler for børnehaveklassebørnene, og det fik vi heldigvis mulighed for. Oprindelig var der tænkt tre klasseværelser på stueetagen, men allerede før konstruktionen startede, var det nødvendigt at udvide planen med et fjerde klasseværelse på første sal. Det betyder, at der nu er plads til 90 børnehaveklassebørn under bedst mulige forhold”.

På grund af bygningens organiske former, var det ganske enkelt ikke muligt at integrere kanaler i arkitekturen - derfor blev Airmasters decentrale ventilationsanlæg valgt.

Ventilation kan også være decentral

Bedre indeklima på skoler med decentral ventilation

De optimale forhold for undervisning er ikke kun et resultat af design, layout og møblering af klasseværelserne; børn og voksne kan også nyde godt af kontinuerlig udskiftning af luften, så der opnås et godt indeklima.

”Skoler er kendetegnet ved et stort antal mennesker på et begrænset område,” siger Maarten Diels, Airmaster. ”Derfor har klasseværelser ofte et større ventilationsbehov end andre rum. At bruge et C-system til ventilation er ikke optimal under disse forhold, fordi den friske luft tilføres direkte udefra, er der risiko for at den er for kold om vinteren og for varm om sommeren. (Et C-system er kendetegnet ved naturlig tilførsel af frisk luft, og mekanisk udsugning).

'Michaël' skolen ønskede derfor at implementere et D-system til ventilation. (Et D-system, balanceret ventilation, er kendetegnet ved mekanisk lufttilførsel og mekanisk udsugning). Kanalerne, der er nødvendige for et centralt ventilationssystem, var dog ikke mulige at etablere.

På grund af bygningens organiske former, var det ganske enkelt ikke muligt at integrere kanaler i arkitekturen. Heldigvis kunne Airmaster tilbyde decentrale ventilationsanlæg, der var den perfekte løsning i denne situation. Det gav alle fordelene ved et D-system, men uden kanaler rundt i huset”.


Airmaster AM 1000.

Med den aktive lyddæmpning i AM 1000, hvor især de lavfrekvente toner dæmpes, vil man ikke opleve støjgener.

En ventilationsløsning med mange fordele

Klasselokaler og fællesområde fik hver sit decentrale ventilationsanlæg. AM 500 anlæg i klasselokalerne, og et AM 1000 i fællesområdet. ”De er monteret på ydervæggene med direkte adgang for indtag og fraluft, så der var ingen behov for kanaler. Det giver mulighed for en let og hurtig installation”, forklarer Maarten Diels. ”Med den aktive lyddæmpning i AM 1000 anlægget, hvor især de lavfrekvente toner dæmpes, vil man ikke opleve støjgener fra ventilationsanlægget, og heller ikke AM 500 anlæggene byder på generende støj. I fællesområdet, kan der således udskiftes en luftmængde på 1100 m³/h ved 35 dB(A), (950 m³/h ved 30 dB(A)).

Det faktum at Airmasters decentrale ventilationsløsninger ikke kræver kanalføring, er en umådelig stor fordel både teknisk og økonomisk. Men det er ikke det eneste; der er også mulighed for kontrol af CO2-niveauet i hvert enkelt rum på en meget enkel facon. Hvert anlæg er simpelthen udstyret med en CO2-sensor. De registrerer indholdet af kuldioxid, og ventilationsanlægget justerer så automatisk luftmængden til at passe til personbelastningen i rummet. CO2-sensorerne, kombineret med tidsstyring indstillet til skolens åbningstider, sikrer at ventilationsanlæggene kører særdeles effektivt, og at der ikke spildes unødvendig energi. De ansatte behøver ganske enkelt ikke bruge tid på ventilationen; systemet er behovsstyret og kører fuldautomatisk. Den nye skole er nu oppe at køre, og resultaterne er enormt positive. Kort sagt har Airmaster igen vist at decentral ventilation er en enkel, men fremragende løsning”.

Tekst: Els Jonckheere
Publiseret: Bouwen aan Vlaanderen (Belgien) nr. 02 2019

Kontakt os, hvis du vil vide mere om decentral ventilation

Vores kompetente serviceteam står klar til at svare på dine spørgsmål og rådgive dig om alt fra dimensionering, konfiguration, placering og projektering – så du kan finde det helt rigtige anlæg til dit behov.

Kontakt Airmaster