Spring til hovedindhold
Ventilation reducerer luftbåren smitte

Nyt studie viser: Ventilation reducerer luftbåren smitte

bæredygtighed
Da Corona-tilfældene forventes at stige hen over efteråret og vinteren, opfordrer Verdenssundhedsorganisationen (WHO) til at sørge for god ventilation i skoler og på kontorer. Dette presserende behov for ventilation i offentlige rum understøttes yderligere af et nyligt offentliggjort italiensk forskningsprojekt, der fremhæver, hvordan effektiv mekanisk ventilation reducerer risikoen for luftbåren smitte.


20. oktober 2022

Efteråret er på vej tilbage i vores hverdag, og med det kommer det kolde vejr og stigende bekymring for coronainfektioner. Den stigende bekymring skyldes tidligere erfaringer med sæsonudsving og udvikling af epidemier i de kolde efterårs- og vintermåneder. Regeringerne rundt om i Europa har derfor forberedt sig på en usikker og muligvis udfordrende efterårs- og vintersæson.

Selv om mange lande nu har et vaccineprogram klar til at beskytte den mest sårbare del af samfundet, anbefaler Verdenssundhedsorganisationen (WHO), at vi løbende tilpasser os for at passe os selv sikre og tage de nødvendige skridt til at beskytte andre. En af de fremhævede anbefalinger fra WHO for at beskytte folk i disse perioder er at ventilere overfyldte offentlige rum som skoler og kontorer. Men hvorfor skal vi fokusere på indeklimaet i skoler, når vi taler om luftbåren smitte?

Vigtigheden af et godt indeklima

bæredygtighed
Hos Airmaster er bæredygtighed ikke blot miljø, men en del af forretningsstrategien, som også skal karakterisere hele virksomheden. Vi har i en del år fokuseret på at opføre os fornuftigt – bl.a. med hensyn til ressourcer, og i dag er det en del af vores bæredygtige tankegang.

Skolens vigtigste funktioner er at give børnene de bedste betingelser for at lære og at sørge for, at børnene er sikre og sunde. Selv om flere elementer påvirker dette aspekt, er det videnskabeligt bevist, at indeklimaet påvirker børns evne til at lære og deres generelle sundhed. Da børn tilbringer ca. 6 timer om dagen i skolen, er det afgørende at sikre, at skolerne har et ventilationssystem, der opretholder et ideelt læringsmiljø og reducerer risikoen for luftbåren overførsel af virus.

"Det giver rigtig god mening for vores børn og unge at have et godt indeklima. Vi kan ikke byde dem andet end de bedst mulige betingelser for optimal læring." - Lasse Mikkelsen, CCO hos Airmaster.

En ny undersøgelse kaster lys over mekanisk ventilation
En nyligt offentliggjort italiensk publikation fremhæver nu præcis, hvor meget indeklimaet og mekanisk ventilation i klasseværelser betyder for at reducere risikoen for luftbåren smitte blandt skolebørn. Forsøget sammenlignede corona-smitte i mere end 10.000 klasseværelser i Marche-regionen i løbet af fem måneder. Blandt disse klasseværelser havde 316 af dem mekanisk ventilation.

Publikationen viser, at jo mere frisk luft der tilføres klasseværelserne, jo mindre er risikoen for, at børn smittes med luftbårne virus som f.eks. corona. Desuden faldt risikoen for at blive smittet med corona med 80 % i klasseværelser med mekaniske ventilationssystemer, der udskiftede den brugte indendørs luft med frisk luft, sammenlignet med klasseværelser, der kun anvendte naturlig ventilation, dvs. ventilation, der opnås ved at åbne døre eller vinduer.

Andre lande bør tage ved lære

godt indeklima
Hos Airmaster er bæredygtighed ikke blot miljø, men en del af forretningsstrategien, som også skal karakterisere hele virksomheden. Vi har i en del år fokuseret på at opføre os fornuftigt – bl.a. med hensyn til ressourcer, og i dag er det en del af vores bæredygtige tankegang.


Dette forsøg har været den første og mest omfattende undersøgelse af virkningen af mekanisk ventilation på luftbåren overførsel i klasseværelser. Med offentliggørelsen af denne undersøgelse har vi nu afgørende forskningsbaseret viden om betydningen af mekanisk ventilation for at reducere risikoen for luftbåren overførsel og spredning af corona på skoler.

Det problem, som italienske skoler står over for, hvor utilstrækkelig ventilation ikke giver tilstrækkelig frisk luft til at sikre et sundt læringsmiljø, er ikke unikt. Talrige undersøgelser har vist, at indeklimaet i mange europæiske skoler er utilstrækkeligt og ikke opfylder kravene. Det viser, at WHO's anbefalinger og resultaterne fra den italienske undersøgelse også er vigtige og relevante for andre lande. Den nye viden om mekanisk ventilation er et godt redskab og et godt argument for at skabe bedre og sikrere betingelser for børns læring og trivsel.

"Vi bør dele vores viden og erfaringer med at opnå et optimalt indeklima. På den måde kan vi også støtte og sætte fokus på et emne, som bør være på den politiske dagsorden." - Lasse Mikkelsen, CCO hos Airmaster.

Lad os hjælpe dem, der ikke kan hjælpe sig selv

Hos Airmaster bestræber vi os på at hjælpe skoler og elever med at opnå det mest optimale indeklima. Det er derfor vigtigt, at vi gør, hvad vi kan, for at sætte emnet indeklima i skolerne på dagsordenen og deltage i debatten nu. Både fordi vi er eksperter i skoleventilation og indeklima, og fordi børn og elever fortjener bedre. Børn og studerende bør kunne tilbringe deres dage i et miljø, der understøtter en sund vækst og ydeevne. Det skylder vi dem.

 

Kilder:

​Rabidly escalating COVID-19 cases amid reduced virus surveillance forecasts a challenging autumn and winter in the WHO European Region

Increasing ventilation reduces SARS-CoV-2 airborne transmission in schools: a retrospective cohort study in Italy's Marche region

Kontakt os, hvis du vil vide mere om decentral ventilation

Vores kompetente serviceteam står klar til at svare på dine spørgsmål og rådgive dig om alt fra dimensionering, konfiguration, placering og projektering – så du kan finde det helt rigtige anlæg til dit behov.

Kontakt Airmaster